Kulička po půl roce

19. 2. 2013, 21:23

Kulička má za sebou půl roku činnosti. Na schůzky pravidelně chodí 15 dětí (pozor - pouze 5 předškoláků). S nimi mi pomáhají Bubačky, které se střídají po dvou dívkách na každé schůzce. Jejich přítomnost je oboustranně prospěšná. Fakt to umí s dětmi dost dobře, jsem z nich nadšená.

Naším smyslem práce je samostatnost, všestrannost dětí, sžívání se s kolektivem, ale hlavně příprava na opravdovou Severku, kam už chodí někteří naši starší sourozenci (a Ti už něco umí...). Tedy chápete, že rozhodně nejsme nějaké odkladiště dětí. Každou schůzku se něco naučíme.

Co všechno máme tedy za sebou?

Prvně jsme si stanovili pravidla chování, protože nám jde hlavně o kamarádství. V lepším počasí jsme venku hráli hry, ale to považuji za nejtěžší úkol - naučit se spolupracovat během her. Protože to, co je ve hrách za trest, my jsme pojali jako odměnu. Takže klasické hry nefungují. Zato individuální hry nás učí kam je to doleva, doprava,..., barvičky, chytání a házení míčků, pavouk nám spletl takovou pavučinu, na které jsme se učili hbitosti, aby nás pavouk nechytil, apod.

Velkou oblibu mají malé rukodělky. Už jsme navlékali listy jehlou na nit, kreslili křídami a  pastelkami (kreslit - a nejen vybarvovat omalovánky - je zatím pro většinu velmi těžké), stříhali nůžkami (každý sám!), vyrobili jsme si i vlastní plakát. Navlékali jsme vlnu do dírek Sluníčku a naučili jsme se na ní náš první uzlík!, trhali z papíru kapříkovi šupiny, na vánoční stromeček vyráběli (skládali) ozdoby (mimochodem, měli jsme nejkrásnější stromeček ve střední Evropě), z dobrot a jablíčka jsme vyrobili svícen, taky už umíme složit večerníčkovskou čepici.

Mezitím jsme řešili spoustu hlavolamů, učíme se napsat svoje jméno, něco málo spočítat, zaujali nás i rébusy. Ježíšek nám přinesl spoustu her a taky knížek, tak si teď můžeme každou schůzku přečíst několik krátkých pohádek, o kterých si pak dlouze povídáme.

První společný půlrok jsme zakončili půldenním výletem. Ale to až v dalším článku.

Co plánujeme do dalšího půlroku? Nevěřili byste, co všechno jsme společně s dětmi už vymysleli. Jen ty výlety - lodí na Veveří, vlakem na Pernštejn, Mariánské údolí, na závěr spaní v klubovně,...

Čeká nás ještě spousta her, učení o místě, kde žijeme, o přírodě,.. rozhodně nebudeme mít čas se nudit. Růst je totiž strašně těžké, ale pro nás zábavné.

Držte nám palce!

Petra, Kulička