Kulička - první půldenní výlet

19. 2. 2013, 22:26

Lokalita pro náš první půldenní výlet byla jasná. Přehrada je nádherná v každém ročním období. Už cestu z Řečkovic jsme pojali jako bojovku se dvěma přestupy. Složení našeho týmu, tedy Petra – Karel – Vilík – Petruška (Kuličkova rodinka) – Markétka Glosová (nejodvážnější Bubačka) + 7 dětí, vyvolávalo mezi spolucestujícími velký údiv a povzdvižení. Děti byly vzorné, starší se staraly o mladší, Karel celou cestu jen přepočítával svoji „jedenáctku“.

Na Rakovecké jsme vystoupili, „zavětřili“ směr voda a vykročili pravou nohou.

Úkol č. 1: nakrmit všecky ptáčky v Bystrci

Děti cestou k vodě hledaly prázdná krmítka zavěšená na stromky a keře a všechna (ale opravdu všechna!) je naplnila starým cukrovím. Dokonce se za námi začaly sýkory slétat. Děti z nich měly fakt radost. Teprve když byl batoh prázdný, byly děti ochotny pokračovat v cestě. Přehrada byla plná lidí na bruslích, ale my jsme našli na kraji rozlámaný led, takže to nám stačilo, aby byl led prohlášený za nebezpečný, zkusili jsme ho jen po kraji.

Cíl výpravy: čaj na lodi

Ještě než jsme zapluli k baru, proběhla „miniškola“ orientace v terénu. Děti už vědí, kde je  velká sirka, hráz, kotva, přístaviště (odtud rozhodně musíme jet na výlet lodí). Skutečným cílem výpravy byla loď na břehu, kde jsme měli rezervaci. Představte si, že tam mají akvárium se zlatými rybičkami, kamna s ohněm, sklo v podlaze, pod kterým je vidět motor lodi. Dali jsme si hruškové, jablečné nebo brusinkové čaje a na TV fandili našim biatlonistům (výhled z okna taky nebyl špatný). Hlad jsme měli už na Rakovecké, takže i kdyby se číšníkovi nelíbily naše svačiny, pravděpodobně by se tou svačinou stal právě on (něco musel tušit, neb ani nešpitl).

Úkol č. 2: nakrmit kačeny na řece

Z lodi jsme šli kolem vody pod hráz přehrady. Cestou jsme viděli spoustu malých skupinek kačen. Museli jsme ale najít vhodné místo k sestupu k vodní hladině. Našli jsme ho právě když jsme uviděli tři nádherné labutě. Naše děti se jim taky líbily, mezi krmiči a hladovými bylo tak půl metru. Čekala jsem útok z vody (i ze břehu), ale byla pohoda. Jedno sousto labuti, jedno sousto sobě, jedno sousto kačeně, jedno sousto sobě,… Ale to největší hejno kačen pořád nikde. Ty jsme našli až skoro u mostu k ZOO. Těch teda bylo. Děti byly zcela nadšené, těch rohlíků příště nevezmu jeden batoh, ale nechám přistavit náklaďák.

Neplánovaný úkol č. 3: lízátka

Cestou dom jsme to prostě museli vzít přes město. Všichni účastníci si zasloužili odměnu. Koupili jsme tedy krabici lízátek a přes město došli k šalině u Národního divadla. Do Řečkovic jsme dojeli za tmy.

Zhodnocení akce:

Výprava byla jednoznačně úspěšná. Nakrmili jsme všechny opeřence v okolí, krásně jsme se prošli, nikdo nereptal, že nese batůžek. Dozvěděli jsme se hromadu nových zajímavostí, vymysleli jsme spoustu nápadů i blbin. Děti byly hodné, doprovod vzorný.

Už se těšíme na další výlet.

Petra, Kulička